Rubrika FARNÍK 1/11

Recepty pro přípravu Paschy

Recept na nekvašený chléb – maces

1 šálek / 2 dcl) pšeničné celozrnné mouky

¼ lžičky soli
¼ lžičky drceného kmínu nebo koriandru
½ šálku studené vody
1 lžíce másla

Postup:

Mouku , koření a máslo smícháme do hromady. Pomalu za stálého míchání přidáváme vodu, až je těsto hebké a vláčné. Mísu s těstem přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme 30 minut odpočinout. Znovu krátce prohněteme. Potom odkrajujeme z těsta kousky, ze kterých děláme kuličky, tyto rozválíme na placičky a klademe na plech na pečící papír. Pečeme při střední teplotě.

Recept na sladkou kaši - charosset

3 sladká jablka
Hrst loupaných nasekaných mandlí
Hrst sekaných ořechů
Hrst sekaných rozinek
2 lžičky cukru
Trochu skořice, červeného vína a citronové šťávy.
Postup:

Jablka nastrouháme a smícháme s ostatními přísadami tak, aby vznikla hustá kaše.

Všechna práva vyhrazena římskokatolické farnosti a autorům příspěvků.