Rubrika FARNÍK 2/10

FARNÍ DEN

V neděli, 19. září, jsme v naší farnosti při odpolední mši svaté děkovali Pánu Bohu za úrodu. Celá mše svatá byla doprovázena zpěvy našeho sboru. Poté jsme se odebrali na faru, kde pro nás bylo přichystáno v pořadí již 4. Farní kafování. V tento den se také tradičně soutěží „O nejlepší farní buchtu.“ Letos bylo do soutěže přihlášeno 18 různých druhů pečiva a zákusků. Každý účastník setkání mohl po ochutnávce vystavených vzorků přidělit bod zákusku, který mu nejvíce chutnal. První místo získaly řezy „Marlenka“ paní Pavly Krystkové a otec Marek jí předal putovní pohár.

Celé odpoledne jsme se dobře bavili při výborném občerstvení, děti plně využívaly všech možností, které jim poskytuje vybavení budovaného „farního centra.“Večer jsme se spokojeně rozcházeli. Škoda, že tuto příležitost k vzájemnému neformálnímu setkání nevyužilo více našich farníků. Příští rok tedy nashledanou!

MARLENKA

Ingredience:

Těsto:Krém:
3 lžíce medu25 dkg másla
30 dkg cukr krupice1 plechovka kondenzovaného mléka Salko
40 dkg hladké mouky¼ litru mléka
1 Hera3 lžíce polohrubé mouky – uvařit
3 vejce
1 lžíce jedlé sody

Postup:

Salko, vaříme 1,5 hodiny

Předehřejeme troubu na 170°C, horkovzdušnou na 150°C. Na pečící papír si obkreslíme 6x o 1 cm větší tvar, než jaký si přejeme mít (pečící formu – kulatou nebo hranatou).

Šleháme vejce a do dobře ušlehaných vajec postupně zašleháme rozpouštěnou Heru a cukr (hodně teplé). Poté přidáme jedlou sodu, nakonec zamícháme mouku.

Na každý papír si rozdělíme stejný díl těsta a stěrkou ho rozetřeme v co nejtenčí vrstvě. (doporučuji naběračku).

Každou placku pečeme dozlatova. Pokud nemůžeme péct plechy najednou, zopakujeme postup 6x. Pozor na rychlost pečení. Těsto je dost rychle upečené.

Upečené placky odkrojíme pomocí šablony, kterou jsme použili, nebo vykrájíme dortovou formou. Přebytečné okraje nevyhazujeme. Najemno je rozdrobíme a použijeme na vrchní posyp marlenky.

Připravíme si krém. Máslo, uvařenou kaši z mléka a mouky a vychlazené Salko vyšleháme šlehačem v hladký krém.

Sestavíme hotovou marlenku. Každý plát potřeme krémem a vrstvíme.

Nakonec vrch i boky marlenky mažeme krémem a sypeme drobky z odřezků.

Přejeme příjemné pečení a dobrou chuť.




Všechna práva vyhrazena římskokatolické farnosti a autorům příspěvků.