Rubrika
FARNÍK 2/11PÁTÉ FARNÍ KAFOVÁNÍ
V neděli 18. září 2011 ve 14 hod jsme slavili mši svatou, při níž jsme poděkovali Pánu Bohu za letošní úrodu. Pak nás otec Marek všechny pozval do nově otevřeného Farního centra, kde se uskutečnilo v pořadí již páté farní kafování se soutěží O nejlepší farní buchtu. Každý měl možnost si prohlédnout centrum, ochutnat vzorky buchet přinesených do soutěže a hlasovat pro tu nejlepší. Pak následovala ta nejdůležitější část odpoledne, kdy otec Marek novému centru požehnal a poděkoval všem, kdo se na jeho budování podíleli, zejména hlavnímu sponzorovi. V krásném prostředí za slunného počasí nadešla chvíle pro příjemné posezení u dobrého kafíčka a vínečka. Děti využily všech možností, které centrum nabízí, ke svým hrám. Škodu měli ti, kdo mezi nás nepřišli. Snad příště.
A pak přišla chvíle, na kterou jsme všichni čekali - vyhlášení vítěze soutěže o nejlepší buchtu. Připomeňme si výsledky:
1. místo: paní Marie Kolková | Cikánské řezy |
2. místo: paní Josefa Malíková | Pudinkové šátečky |
3. místo: paní Marta Riedlová | Malinové řezy |
Měla jsem velkou radost. Děkuji všem, kteří pro mne hlasovali. Byl to pro mne vynikající zážitek. Velký dík patří otci Markovi a těm, kdo setkání připravují.
J. Malíková
Recept na CIKÁNSKÉ ŘEZY
Těsto : | Ořechová nádivka : |
30 dkg hladké mouky | 3 bílky |
20 dkg tuku ( máslo , hera) | 12 dkg pískového cukru |
10 dkg mletého cukru | 1 vanilkový cukr |
3 žloutky | 18 dkg mletých ořechů |
½ kávové lžičky prášku do pečiva | citronová kůra |
Marmeláda - nejlépe rybízová |
Postup :
Vypracujeme těsto, rozválíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme marmeládou a dále ořechovou nádivkou. Vyšleháme bílky s cukrem a vanilkovým cukrem, vmícháme ořechy a citronovou kůru. Pečeme v mírné troubě , asi při 170 C cca 25 minut. Upečený moučník ještě teplý krájíme na malé obdélníčky – studený se láme!
Recept na PUDINKOVÉ ŠÁTEČKY
Těsto: | Náplň: |
1/2 kg hladké mouky OO | 20 dkg cukru a 25 dkg másla |
7 dkg mletého cukru | 20 ušleháme |
10 dkg másla | 1/2 l mléka + 2 pudingy a žloutek |
2 celá vejce | uvaříme a přidáme do másla, |
1/8 l mléka +2 dkg amonia | dle chuti přidáme rum |
Postup: amonium rozpustíme ve vlažném mléce, a vše zpracujeme na vále, dobře prohněteme. Necháme 1 hodinu odpočinout. Pak rozválíme jak na nudle, nakrájíme na čtverečky, namotáme na trubičky a upečeme.