Pátek 29.03.2024, bl. Ludolf, Taťána
Hledat: Vyhledat
Rubrika FARNÍK 2/09

OHLÉDNUTÍ ZA TŘETÍM FARNÍM KAFOVÁNÍM

Stalo se již malou tradicí, že se na podzim scházíme na společenském setkání na faře. Jen pro připomenutí – v letošním roce se uskutečnilo na svátek sv. Václava a opět se velmi vydařilo. Jistě k tomu přispělo i hezké počasí, ale především zájem a chuť Vás všech potkat se, popovídat si a užít si příjemné odpoledne. Co však potěšilo asi nejvíce, je opět skvělá účast a hojnost vzorků v klání o nejlepší buchtu farnosti. Výborné vzorky pečiva, zaujatost pro hodnocení, radost z úspěchu, to vše provázelo i letošní ročník boje o Farní pohár. A co nás organizátory nejvíce těší? To, že Vás všechny tato akce baví, že jste ji přijali a že ji svou účastí dále rozvíjíte. A to nás naplňuje radostí a nadějí, že se i v příštích letech budeme dále scházet nejen na farním kafování..

Pro doplnění uvádíme recepty tří vítězných vzorků pečiva v pořadí jakém se umístily.

J.P.

1. MÍSTO - ANÝZOVÉ KORNOUTKY

Ingredience:

3 vejce – 21 dkg
21 dkg mletého cukru
14 dkg hladké mouky
- vše dobře vyšleháme

Na vyhřátý plech, potřený 100% tukem, dáváme malou lžičkou těsto /rozteče se na placičky/ posypeme anýzem a pečeme ve vyhřáté troubě – asi 180°C.

Když jsou okraje světle hnědé, vytáhneme z trouby a hned stáčíme do kornoutů.

Plech očistit a znovu potřít100% tukem atd.

Druhý den plníme krémem.

Vařený krém:

- 4 vejce, 24 dkg cukru, vanilkový cukr
- šleháme nad párou 8 minut, po vychladnutí zašleháme 35 dkg másla + 5 dkg 100% tuku.

Mohou se plnit pařížskou šlehačkou.

2. MÍSTO - ŘEZY MÍŠA

Ingredience:

6 vajec
6 lžíc moučkového cukru
5 lžíc oleje
3 lžíce kakaa
5 lžíc polohrubé mouky
½ prášku do pečiva

Krém :

20 dkg cukru
25dkg másla
½ kg tvarohu
Čokoládová poleva

Pracovní postup:

6 žloutků,cukr a olej vyšleháme do pěny,postupně vmícháme sníh ze 6 bílků,polohrubou mouku,prosáté kakao a pečící prášek. Pečeme při 200º C.

Krém:

Vyšleháme cukr s máslem a po malých částech přidáváme tvaroh (pokud se přidává rychle a po velkých částech, krém se srazí). Krémem potřeme vychladlý korpus a polijeme čokoládou. Necháme ztuhnout v lednici.

3. MÍSTO - ROHLÍČKY S OŘECHOVOU NÁDIVKOU

Ingredience:

25 dkg hladké mouky
25 dkg polohrubé mouky
25 dkg másla
špetka soli
2 polévkové lžíce cukru
14 polévkových lžíc mléka {kvásek}
1 kostka droždí
2 žloutky

Vše zpracujeme v těsto, rozdělíme na 10 dílů, každý díl rozválíme na kolečko a to rozdělíme na 8 dílků. Na širší okraj dílku se dá nádivka a dílek stočí se v rohlíček. Upečené, ještě teplé, se obalí v cukru.

Nádivka: 50 dkg mletých oříšků se svaří s ¼ l mléka, přidá se 35 dkg cukru a cca 1 balíček pomletých piškotů na zahuštění.


Všechna práva vyhrazena římskokatolické farnosti a autorům příspěvků.